click/tick of death

Click of death

Ok, ik had sinds kort een 500Gb HDD die een click/tick of death had. Heel raar hij had het pas bij 1 specifiek bestand. Mijn eerste reactie hierop was: “what’s that on my IT-sensors, it’s a warning, no it’s an error, no…. it’s worse it’s click of death”. Ok ik kon nog bij mij data dus SNAFU (Situation Normal All Fucked Up).

Ik kan bij mijn data met een click/tick of death. Ik kan bij mijn data met een click/tick of death. Ik kan bij mijn data met een click/tick of death. Dit bleef door mijn hoofd spoken. Wat zegt SMART. SMART zegt niet zoveel bijzonders afgezien van 1 lullige bad sector. Dat was nog niet zo erg.

Wat te doen.

Voor de gene die hetzelfde nu mee maakt. laat je pc aanstaan en nu het nog kan BACKUP BACKUP BACKUP!!!! Het kan heel goed zijn dat je bij de eerst volgende boot het haasje bent. Gelukkig was dat niet bij mij zo er zat nog genoeg leven in om 4x een backup te maken, ja 4x, ik heb gewoon geluk gehad. De schijf was 5 jaar oud en liet nog toe om backups te draaien. Ik prijs mezelf nu wel gelukkig.Ik heb de backup gemaakt op een WB black 3Tb schijf. Die nu weer draait. Via linux geprobeerd een goede backup te draaien. Dit was niet echt een succes want de schijf werd ingedeeld op MBR in plaats van GPT. Waardoor effectief ermaar 2Tb beschikbaar kwam en de rest op een andere disk. Dus geprobeerd full capacity te krijgen door een convert naar GPT (linux adviseerde om dit ook te doen). Wou niet omdat de schijf niet leeg was. Ik kon het wel forceren maar dan had je alsnog niets op de schijf. Dus schijf leeg reboot en met de Acronis True Image WD Edition tool de extended partition verwijderd en nog eens een reboot gegeven. Volle formaat weer terug (2,7TB), na een aantal keer ploeteren via een file sync maar een backup gemaakt om ervoor te zorgen dat er geen conversie kwam naar MBR. Mijn “belangrijkste” file zijn nu weer veilig. Ik had op de 500Gb nog een oude Windows XP Home partitie, die viel voor 80% weg omdat windows met die zooi niet gebackupped hoeft te worden. Heb daar alleen de my documents en de desktop en wat random programma’s zonder installers eraf gehaald dus dat scheelt weer 30 – 40 Gb. Daarnaast al mij VM’s als kleine verrassing  volledig functioneel terug gekregen. Alleen even het pad opnieuw invoeren (bijzaak…).

in het kort:

Tools:

Acronis True Image WD Edition
Knoppix
Hirenboot CD –> Runtime Shadow Copy (in het menu backup –>> Shadow Copy)

SMART check gedaan met Knoppix (tools genoeg, gewoon even zoeken)Backup draaien met Shadow Copy. 500Gb verwijderen en klaar.

In mijn geval heb ik alle data weer kunnen krijgen en deze methode is NIET gegarandeerd en in mij geval kon ik nog gewoon bij mijn data. Kun je niet meer bij je schijf door de click/tick of death probeer hem een nachtje in de diepvries te leggen, dit kan soms helpen. Ik neem ook zeker geen verantwoording voor wat je doet met je HDD. Dat wil zeggen diepvries, erop hameren, etc.

Leave a Reply